Rebalanced Osteopathie
Herstel van het lichamelijke evenwicht
Osteopathie is een veilige behandelingsmethode die op zoek gaat naar bewegingsverlies in het hele lichaam, om zodoende een verstoord evenwicht binnen het lichaam te herstellen. Door middel van manipulaties (‘krakjes’) en zachte technieken wordt dit bewegingsverlies herstelt, zodat het lichaam terug in staat is zichzelf te genezen.

Je lichaam als één geheel
​
Osteopathie is een holistische behandelwijze, hetgeen wilt zeggen dat het lichaam als één geheel wordt bekeken, aangezien het ook als één geheel functioneert en reageert, zowel in gezondheid als in ziekte. Alle verschillende lichaamsdelen functioneren en reageren in dienst van elkaar. Een verstoring op één plaats kan dus het harmonisch evenwicht in het lichaam beïnvloeden.
​
Wanneer er in een bepaald lichaamsdeel een verhoogde spanning wordt opgebouwd (door bv een trauma), zal dit elders in het lichaam worden gecompenseerd, zodat je toch normaal kan blijven functioneren. Maar als dit letsel niet tijdig wordt behandeld, kan deze spanning zich uitbreiden waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Doordat het lichaam zich lang kan en probeert aan te passen aan een probleem, kan het soms lang duren voordat de klachten ‘beginnen’. Om dezelfde reden kan de oorzaak van de klacht ook ergens ander liggen dan daar waar ze ‘gevoeld’ wordt.
Zelfhelend vermogen en circulatie
​
In normale omstandigheden herstelt het lichaam zichzelf. Het beschikt namelijk over een zelfregulerend mechanisme waarmee het zichzelf continu handhaaft en bijstuurt, en zo streeft naar evenwicht (homeostase). Denk aan hoe onze lichaamstemperatuur constant wordt gehouden, ondanks warme of koude weersomstandigheden.
‘Wanneer de circulatie wordt belemmerd, wordt het weefsel ziek’
Eén van de belangrijkste principes van dit zelfhelend vermogen is de kracht van het lichaam om de vloeistofstroom (bloed, hersenvocht, lymfe, ...) in het lichaam op gang te houden. Deze vloeistofstromen zorgen voor een goede aanvoer van zuurstof en voeding, en een goed afvoer van afvalstoffen. Hierdoor blijven de weefsels soepel, elastisch en beweeglijk, en blijft het lichaam dus gezond.
Leven is bewegen, bewegen is leven
​
Belangrijk binnen de osteopathische denkwijze is het feit dat alles in het lichaam beweeglijk is, bewegen kan en vooral bewegen moet. Deze beweging kan zowel groot (armen, benen en romp) als zeer klein en specifiek (organen, bloedvaten, zenuwstelsel) zijn.
‘ Daar waar weefsels beweeglijk zijn, krijgt ziekte minder kans’
Een verminderde beweeglijkheid van een bepaalde zone verstoort de doorbloeding, vermindert de werking van het zenuwstelsel, en vermindert dus het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Het is nu net in die zone dat men risico loopt op een bepaalde aandoening. De beweeglijkheid van afzonderlijke structuren en ons hele lichaam is dus als het ware een barometer voor onze gezondheid.
Op zoek naar de oorzaak
​
Als osteopaat gaat we altijd op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klacht. Als men de oorzaak niet wegneemt, kan de klacht altijd terugkomen. Mogelijke oorzaken zijn onder andere een ongeval of harde val/verstuiking, ziekte of operatie, een moeilijke geboorte, stress, overbelasting, of verkeerde leef-en/of voedingsgewoonten.
​
Dit manifesteert zich in het lichaam als een bewegingsverlies (blokkades, spanningen,...), en dat is waar we als osteopaat naar op zoek gaan. Dit bewegingsverlies kan gevonden worden in de drie bewegingssystemen van ons lichaam, die dus onderling met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden :
-
pariëtale systeem: gewrichten, spieren, ligamenten, zenuwen, pezen, bindweefsel,...
-
viscerale systeem: organen met hun ophangingssystemen, bloedvaten en lymfestelsel, hormonaal systeem,...
-
cranio-sacraal systeem: schedel, heiligbeen, hersenvliezen en zenuwen,...
Daarom wordt niet alleen de regio van de klacht onderzocht, maar het gehele lichaam. In het osteopathisch onderzoek evalueren we dus de beweeglijkheid van de verschillende structuren.
Lage rugpijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door darmklachten die – via het zenuwstelsel – de overeenkomstige wervel prikkelen. Het is dan niet voldoende om de lage rug te behandelen. Ook de darm zal behandeld moeten worden. Maar die lage rugpijn kan ook het gevolg zijn van een vastzittend gewricht in de wervelkolom of voet, of spanning op de schedel, waar de patiënt geen weet van heeft. Het is aan de osteopaat om de juiste oorzaak te vinden.
Behandelen is bewegingsherstel
​
Door middel van korte manipulaties en zachte technieken zal het gevonden bewegingsverlies in structuren opgeheven worden. Hierdoor zal de vloeistofstroom in de betrokken regio’s terug op gang komen, en wordt het lichaam geholpen zichzelf te genezen. De vicieuze cirkel wordt doorbroken, het zelfgenezend vermogen neemt toe, en het lichaam herwint zijn compensatiemechanismen.
‘De osteopaat geneest niet, maar helpt het lichaam zichzelf te genezen’
Een osteopathische behandeling is echter geen vervanging van een klassieke geneeskundige behandeling door huisarts of specialist! In die zin is osteopathie geen ‘alternatieve’ geneeswijze, maar eerder een complementaire (aanvullende) geneeswijze, waarbij een goede samenwerking tussen arts en osteopaat centraal staat.

Hallo, ik ben Simon
Hallo, ik ben Simon Kortleven. Reeds 20 jaar combineer ik twee van mijn passies: onderzoeken hoe het menselijk lichaam functioneert en mensen helpen.
Mijn grootste uitdaging? Ervoor zorgen dat jij je terug beter voelt!
Bewegen en sporten lopen als een rode draad door mijn leven. Als kind moest ik al veel kunnen bewegen en deed ik allerlei sporten zoals skiën en lopen. Maar het was pas toen ik de turnzaal binnen stapte, dat ik wist waar ik me verder wou op toeleggen. De perfecte controle over lichaam en geest, en dit na eindeloos oefenen, vallen, en opnieuw proberen : dat was helemaal mijn ding! Ik heb dan ook 17 jaar lang met het grootste plezier aan competitieturnen gedaan, waarin ik weliswaar niet gespaard ben gebleven van kwetsuren. En het is daar dat mijn interesse voor het menselijk lichaam is ontstaan. Jarenlang je lichaam leren beheersen, plots pijn krijgen en niet weten waarom, en hoe dokters en kinesisten dan vaak met een paar vragen konden weten waarom ik pijn had : dat wou ik ook kunnen!
Een medische opleiding lag dus voor de hand, en dat is uiteindelijk kinesitherapie geworden. In 1998 heb ik mijn opleiding afgerond aan de KULeuven, met een extra specialisatie manuele therapie. Sindsdien ben ik werkzaam geweest in verschillende praktijken in de regio Leuven-Mechelen.
Maar stilzitten was nog steeds niets voor mij, het leven is voor mij ook altijd veel meer geweest dan alleen maar werken. Die instelling heeft mij tot twee maal toe doen besluiten om een sabbatjaar te nemen en met de rugzak door Azië te trekken, één keer alleen en een paar jaar later met mijn vrouw Sofie. Verder kijken dan wat je zo om je heen ziet, je horizonten verruimen, nieuwe mensen en manieren van leven en denken leren kennen, dat waren – en zijn- mijn grote drijfveren.
Na die reizen ben ik aan de grootste uitdaging van mijn leven begonnen, het vaderschap, en ben ik ondertussen de trotse papa van mijn twee fantastische bengels, Finn en Skye.
Ook professioneel begon het na 15 jaar als kinesist te kriebelen. Klaar voor een nieuwe uitdaging, maar vooral ook de ambitie om mensen nog beter te kunnen helpen, om een betere therapeut te zijn. Als kersverse papa heb ik toen besloten om, naast mijn werk, een volledig nieuwe opleiding osteopathie te gaan volgen aan FICO in Antwerpen. Het verder verdiepen in de anatomie, voorbij spieren en gewrichten kijken, het mee integreren van de organen, schedel en zenuwstelsel, de mens in zijn geheel bekijken (holistische visie)...een nieuwe wereld ging open. In 2019 heb ik mijn diploma behaald met onderscheiding, een prestatie waar ik heel trots op ben.
In 2020 ben ik dan ook gestart met mijn osteopathiepraktijk, Rebalanced, in Gelrode. Bijscholen blijft ook in ons beroep heel belangrijk, dus heb ik in 2019 nog een bijkomende cursus osteopathie bij baby’s en kinderen (CVO) gevolgd, en voor volgend jaar staat Geintegreerde technieken volgens De Bakker gepland.
Dit alles heb ik uiteraard nooit kunnen doen zonder de niet aflatende liefde en steun van mijn liefste vrouw Sofie, waarvoor ik haar heel dankbaar ben!
Zon-regen, yin-yang, geluk-verdriet...het leven is een continue evenwichtsoefening tussen uitersten. Ook binnenin ons lichaam en tussen lichaam en geest is er dat streven naar evenwicht. Die balans bereik je alleen als je op beide uitersten werkt. In deze hectische tijden vind ik het heel belangrijk om tijd te maken om naar jou te luisteren. Soms doet een gesprek meer deugd dan nog een extra stretch of krakje. Net zoals het leven zelf blijft mensen behandelen een zoektocht naar dat juiste evenwicht.
Bedankt voor het vertrouwen dat je in mij stelt! Samen gaan we op weg om jou terug in balans te brengen.